Antivirusii falsi, o noua amenintare pe internet

win7antivirus2012_img11

    Pe internet exista foarte multe programe antivirus false, care incearca in mod agresiv sa va determine sa le cumparati,  sub falsul pretext ca calculatorul dumneavoastra este infectat. Acesti falsi antivirusi nu fac decat sa genereze sume importante de bani pentru creatorii lor, in dauna cumparatorilor de buna-credinta, care platesc sume importante pe programe inutile dovada a acestui fapt fiind si cazul suedezului Mikael Sallnert.

    Mikael Sallnert a fost condamnat la 4 ani de inchisoare si o amenda de 650.000 dolari, pentru ca a facu parte dintr-o filiera internationala de infractori care actioneaza in mediul on-line. Grupul international taxa utilizatorii dupa ce ii speria ca au computerul infectat, vanzandu-le un program antivirus fals. Acest tipuri de  aplicatii sunt  intitulate scareware, deoarece se bazeaza pe frica oamenilor de a-si vedea computerul infectat, imbogatindu-si astfel, in mod ilegal, creatorii.

    Doar in acest caz in care a fost implicat suedezul de mai sus s-au generat profituri ilicite in valoare de 71 milioane dolari. Luand in calcul faptul ca s-a luat de la fiecare utilizator o suma de maximum 129 dolari, business-ul s-a dovedit a fi foarte profitabil. Departamentul de justitie aproximeaza ca 960.000 de oameni au cazut in plasa ,,antivirusului” in cauza.

    Sallnert este responsabil de procesarea a aproximativ 5 milioane dolari din cele 71 milioane. Incercand sa prinda restul gruparii, o divizie responsabila de criminalitatea cibernetica din cadrul FBI incearca sa gaseasca restul vinovatilor. In cazul in care sunteti infectati cu un astfel de program puteti completa o plangere electronica celor de la FBI, la adresa link.

   Recomandarea este ca in momentul in care achizitionati un program antivirus, sa o faceti doar din surse de incredere, cum ar fi marile magazine on-line sau direct de pe pagina producatorului, dar nu inainte de a verifica recomadarile privind acel produs, pe care le gasiti pe site-uri de specialitate pe care le identificati foarte usor cu o cautare pe google.

   De asemenea daca nu sunteti dispusi sa platiti pentru un astfel de program, trebuie sa stiti ca exista si foarte multe alternative gratis, oferite in general tot de marii producatori de antivirus, precum Bitdefender, AVG, Avira, Avast, Comodo, care in general ofera si versiuni gratis, dar care au mai putine optiuni.

 

Sursa

Social Share Toolbar