Un roman inventeaza un CD cu o capacitatea de stocare de mii de ori mai mare decat unul obisnuit

dvd x

Fizicianul roman Eugen Pavel a inventat un nou mediu de stocare asemanator cu un CD normal, insa cu o capacitate de stocare de mii de ori mai mare si cu o rezistenta in timp de mii de ani. Acesta a declarat ca pe astfel de cinci discuri ar putea fi stocata întreaga biblioteca a Academiei Romane.

Noile medii de stocare sunt fabricate dintr-un tip de sticla special cu nişte nanocristale fluorescente precipitate în interiorul materialului. Noul mediu de stocare avand doua calitati  importante: capacitate mare de stocare, informatiile continute de aproximativ un milion de DVD-uri ce pot fi stocate pe un disc cu dimensiunile unui CD obisnuit si perioada de mentinerea a informatiei practic nelimitata, dar estimata la circa 5000 de ani.

Un astfel de mediu de stocare ar fi ideal pentru companiile si institutiile a caror sisteme informatice genereaza mai multa informatie decat pot stoca, precum cele din domeniul bancar, sistemul sanitar sau justitie,  acestea fiind obligate sa opteze pentru pastrarea doar a unor anumite informatii, restul fiind pierdute.

Inventatorul Eugen Pavel declarand reporterului Radio România, Liliana Nicolae, că această memorie va costa doar putin mai mult decat un CD obisnuit, insa pentru productia sa in masa este nevoie de investitii în echipamente speciale.

Ramane sa vedem daca o astfel de inventie va fi pusa in practica sau va trece neobservata, avand dezavantajul ca tare in care a dezvoltata este Romania. 

O astfel de investie pusa in practica sigur si-ar lasa amprenta asupra mediului IT, insa sa speram ca se vor gasi compani interesate sa investeasca intr-o noua tehnologie revolutionara, inventata chiar de catre un roman.

Sursa

Share Button