ATENTIE! Virusul “Politia Romana” revine in forta si incearca sa-ti ia bani sub forma de amenda

politia_romana_pc

 

Atentie, daca pe calculatorul personal va apare un mesaj care aparent vine din partea Politie Romane si va informeaza faptul ca trebuie sa achitati on-line o amenda de cateva sute de lei pentru incalcarea drepturilor de autor, sa nu urmati indemnul pentru ca mesajele pe care le primiti sunt in realitatea rezultatul faptului ca calculatorul va fost infectat de un virus aparut pe internet si care face multe victime.

Acest virus, detectat si in trecut, si denumit generic “Politia Romana” , se foloseste de o vulnerabilitatea descoperita  in Java,  la finalul saptamanii trecute (CVE-2013-0422) pentru a infecta calculatoarele utilizatorilor ,acesta reprezentand  o amenințare informatica de tip ransomware, ce blocheaza accesul utilizatorului la calculatorul infectat pana cand acesta plateste o taxa.

Noua vulnerabilitate in Java a fost inclusa imediat in cele mai importante instrumente de atac din lume, printre care cunoscutul Nuclear Pack, Blackhole, precum si varianta acestuia, Cool Exploit Kit.

Majoritatea acestor atacuri sunt comandate de pe servere localizate in Marea Britanie, Canada  si Statele Unite, dar, dat fiind faptul ca virusul este tradus in mai multe limbi, orice utilizator care foloseste versiunile vulnerabile de Java poate deveni o victima.

Romania, se afla, pe locul 5 in topul tarilor in care s-au inregistrat cele mai multe tentative de atac care au exploatat aceasta vulnerabilitate in Java, dupa Sua, Franta, Canada si Belgia.

Reprezentantul companiei Bitdefender, Catalin Cosoi declarand “Ca orice tehnologie extrem de raspandita, Java atrage interesul infractorilor informatici. Atacurile cu ransomware livrate prin intermediul unei versiuni vulnerabile de Java sunt extrem de usor de monetizat, in mod special cele care combina frica fata de autoritati cu pierderea accesului la un bun personal”.

Se recomanda actualizarea de urgenta a produsului Java utilizat la versiunea 1.7 Update 11 (click pentru download).

Utilizatorii care au calculatorul infectat cu virusul “Politia Romana” au la dispozitie un utilitar gratuit de dezinfectie, oferit de catre Bitdefender, disponibil de pe portalul companei (click pentru download).

Sursa

 

 

 

 

Social Share Toolbar