Nici aplicatiile platite nu iti asigura confidentialitatea, conform unui studiu Bitdefender

Nici macar banii nu pot cumpara confidentialitatea datelor personale ale utilizatorilor de Android. Conform unui studiu realizat de Bitdefender, aplicatiile platite Android prezinta un risc de colectare a datelor personale similar cu cele gratuite.

2013.04.18 - www.androidworld.ro - studiu

Aplicatiile gratuite sunt recunoscute ca instrumente care livreaza utilizatorului reclama si colecteaza informatii personale. Cumpararea aplicatiei ar trebui sa elimine ambele actiuni, insa cercetarea Bitdefender releva faptul ca acestea inregistreaza in continuare locatia, codul unic al terminalului si chiar citesc contacte.

O analiza pe aplicatiile de top din Google Play, care sunt disponibile atat in versiune gratuita cat si cu plata, arata ca principala diferenta intre aplicatiile gratuite si versiunile lor platite din punct de vedere al asigurarii confidențialitații datelor este ca intruziunea este pur si simplu mai bine ascunsa.

Astfel, jocul Angry Birds Space, produs de Ravio Mobile, monitorizeaza si inregistreaza locatia utilizatorului si transmite catre servere aparținand unor terte parti ID-ul unic al terminalului, chiar si dupa achiziția aplicatiei. Versiunile platite ale Angry Birds Star Wars, SwiftKey Keyboard, SoundHound si Cut the Rope se comporta similar.

Desi principalul argument cu care sunt convinsi utilizatorii sa cumpere aplicatii platite este acela al absentei reclamelor, mecanismul de urmarire a detaliilor personale din acestea ramane activ, chiar daca utilizatorul nu vede propriu-zis banner-ele.

Studiul a analizat aplicatiile prezente in top-ul aplicatiilor platite din Google Play in perioada 8-12 aprilie. Topul variaza in fiecare saptamana, in funcție de tara. Aplicatiile au fost selectate intrucat au disponibile versiuni cu plata si gratuite.

Sursa

Social Share Toolbar