Lenovo a cumparat compania Motorola de la Google pentru 2,91 miliarde de dolari

Google a incheiat un acord de vanzare a diviziei de telefoane mobile Motorola Mobility catre grupul chinez Lenovo, pentru 2,91 miliarde de dolari, dar pastreaza cea mai mare parte a portofoliului de patente al acesteia.

Google pastreaza cea mai mare parte a portofoliului de patente al Motorola, principalul motiv care a stat la baza achiziţiei acestei companii. Acest fapt permite Google sa protejeze producatorii de telefoane care folosesc sistemul de operare Android, in procesele legate de drepturile de proprietate intelectuala. Android este instalat pe majoritatea smartphone-urilor la nivel global.

Google-sells-Motorola-2

Grupul chinez a devenit anul trecut cel mai mare producator mondial de PC-uri, dupa ce in 2005 a preluat divizia de computere personale a IBM.

Compania Google va primi acum 660 de milioane de dolari cash, actiuni Lenovo in valoare de 750 de milioane de dolari, iar inca 1.5 miliarde de dolari vor fi platiti in decursul urmatorilor 3 ani de zile. Din intreaga companie Motorola, Google a vandut divizia care producea aparate de receptie TV pentru suma de 2 miliarde de dolari si a decis sa nu vanda divizia care dezvolta proiecte speciala in cadrul fostei companii, deci Google a vandut exact ce nu avea nevoie.

Acordul cu Lenovo pune capat costisitoarei incursiuni a Google in domeniului dispozitivelor smartphone, dupa ce a preluat Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde de dolari in mai 2012.

Google nu a reuşit sa concureze eficient pe piaţa smartphone, unde cota sa a scazut de la 2,3% in 2012 la circa 1% in 2013, potrivit companiei de analiza a pieţei IDC.

Intr-un comunicat remis de Google se arata ca piata telefoanelor inteligente este una foarte competitiva si ca Motorola ar avea parte de mai multe beneficii alaturi de Lenovo.

Miscarea facuta de chinezii de la Lenovo ar avea ca scop pozitionarea Lenovo pe locul al treilea de pe piata producatorilor de smartphone, dupa Apple si Samsung.

Ramane de vazut daca Lenovo va produce in continuare terminale sub numele Motorola sau va alege sa comercializeze dispozitive mobile sub propriul nume, iar in felul acesta numele companiei care a inventat telefonul mobil va disparea de pe piata.

 

Social Share Toolbar